in Uncategorized

Kick-off sastanak pokrenuo je projekt AccESD

Dana 18. rujna 2022. održan je uvodni sastanak kojim je iniciran početak Erasmus+ Sport projekta Accelerating Education on Sustainable Development – Accelerating Education on Sustainable Development – AccESD.

Sudionici sastanka bili su predstavnici svakog od partnera na projektu: Akcelerator za održivo društvo (ACC), Aktivni građani (AC), Budapest Association for International Sports (BAIS), Kajakaško društvo Brkati Som (KDBS) i KKK Mladost (Mladost). Tijekom sastanka partneri su se upoznali s upravljanjem projekta, administracijom, koordinacijom, komunikacijom i financijama. Svaki projektni partner izrazio je zahvalnost na sudjelovanju u projektu i veseli se nadolazećim aktivnostima. Nadolazeća projektna aktivnost je ESD Modul 1 u Zagrebu, gdje je domaćin organizacija Aktivni građani. Ovo će biti prvi modul obuke u projektu gdje će sudionici naučiti “Što su klimatske promjene i kako će utjecati na mene?”.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske Unije u sklopu Erasmus+ sport programa u iznosu od 60.000 EUR. Projekt AccESD započeo je u lipnju 2022. Akcelerator održivog društva (ACC) ima za cilj ubrzati provedbu UN-ovih ciljeva održivog razvoja (SDGs) uspostavom suradničke mreže masovnih sportskih klubova i organizacija civilnog društva aktivnih na području održivog razvoja. Zajedno su u većoj mogućnosti doprinijeti Europskom klimatskom paktu koji je inicijativa na razini EU-a koja poziva ljude, zajednice i organizacije da sudjeluju u klimatskim akcijama i izgrade zeleniju Europu. Ovaj projekt otključava golemi neiskorišteni potencijal sportskih klubova na lokalnoj razini za doprinos održivom razvoju u lokalnim zajednicama. Projekt AccESD pridonosi izgradnji kapaciteta sportskih klubova na lokalnoj razini za transnacionalni i međusektorski rad u području održivog razvoja. Konkretnije, projekt AccESD omogućuje članovima osoblja u sportskim klubovima da steknu vrijednosti, znanja i vještine potrebne za oblikovanje svoje organizacije i njezinih aktivnosti na održiv način kroz obrazovni proces koji uključuje organiziranje lokalnih akcija kao sredstva multipliciranja učenja za transformaciju unutar lokalne zajednice. Edukacija djelatnika sportskih klubova dopunjena je lokalnim akcijama koje sportski klubovi organiziraju za građane u svojim lokalnim zajednicama. Cilj je promicati održive prakse u lokalnoj zajednici, a u isto vrijeme promicati zdravstveno usmjernu tjelesnu aktivnost i socijalnu uključenost ugroženih građana, te učiniti sportske klubove atraktivnijim i prepoznatijim po dobrom radu u lokalnoj zajednici.

Financirano sredstvima Europske unije. Izneseni stavovi i mišljenja su stavovi i mišljenja autora i ne moraju se podudarati sa stavovima i mišljenjima Europske unije ili Europske izvršne agencije za obrazovanje i kulturu (EACEA). Ni Europska unija ni EACEA ne mogu se smatrati odgovornima za njih.

Write a Comment

Comment