in Uncategorized

Društvene mreže- odjavi se.

Društvene mreže postale su dio naše svakodnevice.
Njene prednosti su zaista mnogobrojne, bilo da ih želimo koristiti u poslovne ili privatne svrhe. Omogućuju dijeljenje mnogobrojnih različitih informacija, omogućuju nam zabavu, razonodu, učenje, povezivanje s drugima i mnogo toga drugoga.
Mogli bi reći da u njima možemo pronaći baš sve u vrlo kratkom vremenu. No, baš zbog te dostupnosti i neprestane navale novih sadržaja, društvene mreže mogu biti sklizak teren za razvoj nezdrave navike učestalog provođenja vremena na njima.

Upravo zbog toga, “Social media detox” ili tzv. odmor od društvenih mreža postao je sve zastupljenija tema mnogobrojnih članaka i tekstova čija tematika obuhvaća zdravlje pojedinca i cjelokupnog društva.

Odmor od društvenih mreža je određeno vrijeme u kojem ne koristimo društvene mreže. Vrijeme koje želimo provoditi bez društvenih mreža može biti proizvoljno, od primjerice jednog dana, pa sve do nekoliko mjeseci.
Kako bi mogli osigurati da društvene mreže imaju pozitivan utjecaj na nas i naše zdravlje, važno je da budemo svjesni načina na koje ih koristimo. No, moramo zapamtiti kako jedan odmor neće dovesti do dugotrajnih promjena navika u korištenju društvenih mreža, ali će nam omogućiti svojevrsno resetiranje, mali odmak od često negativnih okidača na društvenim mrežama. 

Kako bi znali kada uzeti pauzu, najbolje je slušati samog sebe.
Osluškivati svoja raspoloženja i emocije, misli koje se javljaju tijekom provođenja vremena na društvenim mrežama, primjećivati radnje i produktivnost kroz dan. No, ukoliko primijetimo da stalno uspoređujemo svoj izgled i život s različitim profilima, ukoliko nas sve počinje živcirati, ako je odlazak na društvene mreže prva i zadnja stvar koju napravimo u danu – vrijeme je za pauzu. Također, kada neprestano scrollamo i kada ne možemo uživati u aktivnostima bez da ih odmah objavimo na društvenim mrežama – vrijeme je za pauzu. 

Probaj se okušati u sljedećem izazovu. Uzmi samo tjedan dana i pokušaj vidjeti koje promjene ćeš primijetiti.

Dan 1.: Otprati profile bez pozitivnog, inspirativnog ili poticajnog utjecaja na tvoj život.

Dan 2.: Nemoj gledati u telefon do ručka.

Dan 3.: Nemoj gledati u telefon barem dva sata prije odlaska u krevet.

Dan 4.: Napiši pismo ili pošalji razglednicu prijatelju ili voljenoj osobi.

Dan 5.: Izađi navečer s društvenom, druži se, a mobitel ostavi kod kuće.

Dan 6.: Nemoj gledati ni objavljivati ništa na društvenim mrežama. 

Dan 7.: Isključi telefon na cijeli dan.

Samo tjedan dana. Probaj se u tom periodu posvetiti više sebi i onim stvarima koje te uveseljavaju. Ako ne uspiješ – nema veze, probaj ponovo. 

Rim nije sagrađen za jedan dan 😉 

autor: Dorotea Jauk

Write a Comment

Comment