in Uncategorized

Mentalno zdravlje za sve! #izvještaj sa konferencije

U današnje se vrijeme, a posebice u razdoblju pandemije uzrokovane Covid-19, puno raspravlja o mentalnom zdravlju te načinima održavanja dobrog mentalnog zdravlja. Koliko je važan javni diskurs o mentalnom zdravlju, senzibiliziranje javnosti te poticanje građana na očuvanje i brigu o vlastitom mentalnom zdravlju, najbolje su predstavili akteri Eramus+ projekta pod nazivom „Mentalno zdravlje za sve!“. Projekt je proveden od strane udruge Aktivni građani, s partnerima Udruga studenata psihologije „Psirius“, Društvom studenata socijalnog rada te Svjetskim savezom mladih Hrvatske, a sufinanciran je sredstvima programa Europske unije Erasmus+. Konferencije u okviru projekta održane su u 3 grada, Zagrebu, Rijeci i Osijeku, a sadržavale su široku lepezu stručnjaka, radionica, panel predavanja te osmišljavanja zagovaračkog dokumenta za unaprjeđenje državne skrbi o planu mentalnog zdravlja.                       

# odgovori sudionika što je za njih mentalno zdravlje

Konkretno, konferencija u Zagrebu, održana dana 09.04.2021. u Zagrebu, započela je uvodnom riječi od strane predsjednice udruge Aktivni građani, pri čemu smo, osim upoznavanja s temeljima i svrhom projekta, mogli ponešto naučiti i o Erasmus+ projektima te projektima Solidarnosti, koje zagovara Europska unija. Nakon toga, kolegice iz udruge Psirius provele su nekoliko pomno osmišljenih, kreativnih i interaktivnih radionica, kojima su sudionicima konferencije približile značenje sintagme „mentalno zdravlje“, načine očuvanja mentalnog zdravlja, ali i mitove koji su česti pri retorici o teškoćama na planu mentalnog zdravlja.

# okrugli stol

Također, na konferenciji su predstavljeni i rezultati istraživanja provedenog u sklopu projekta „Mentalno zdravlje za sve!“, a čija je svrha bila dobiti uvid u stavove mladih osoba o mentalnom zdravlju. Iznimno informativni i senzibilizirani o području mentalnog zdravlja bili su i govornici na panel raspravi u okviru konferencije; mag.psych. Luka Juras, mag.psych. Tena Rak, izv.prof.dr.sc Ana Petek te izv.prof.dr.sc. Marijana Kletečki Radović.  Na panel raspravi, moderiranoj od strane članice udruge Aktivni građani, govorilo se o javim politikama koje

# Jelena Slavić Miljenović, radionica o zagovaranju

utječu na promociju mentalnog zdravlja, važnosti multidisciplinarne suradnje u prevenciji i liječenju teškoća mentalnog zdravlja, kao i o važnosti psihosocijalnih tretmana. Nastavno na govor o važnosti kreiranja javnih politika o mentalnom zdravlju, predavanje o zagovaranju, pokretanju promjena i važnosti javnog diskursa o relevantnim temama, održala je Jelena Slavić Miljenović.  U sklopu tog predavanja, imali smo prilike međusobno podijeliti ideje i rješenja za probleme vezane uz mentalno zdravlje mladih u Republici Hrvatskoj, koja su kasnije služila u svrhu izrade zagovaračkog dokumenta.

Konferencija, održana uz poštivanje svih epidemioloških mjera, bila je edukativna, sadržajno prožeta recentnim informacijama i podacima o mentalnom zdravlju te očuvanju istog. Ono što je dodatno obogatilo konferenciju su interaktivne radionice i rasprave o idejama i perspektivama sudionika konferencije o značenju mentalnog zdravlja. Iako se mentalno zdravlje i njegovo očuvanje razlikuju individualno, naglasak je ove konferencije da je mentalno zdravlje jednako važno kao i fizičko, da je odgovornost svakoga od nas progovarati o važnosti brige o mentalnom zdravlju, te da je krucijalno prihvaćati osobe s teškoćama mentalnog zdravlja i poticati njihovo punopravno sudjelovanje u životu zajednice.

# Projekt je sufinanciran sredstvima programa Europske unije Erasmus +

Write a Comment

Comment