in Filcaj solidarnost, Projekti

Raspisivanje projekta solidarnosti

Kroz prošli tekst na temu projekata solidarnosti razjasnili smo što su projekti solidarnosti, tko ih može provoditi i čemu zapravo služe, a sada ćemo se pozabaviti temom mentora i raspisivanja projekta.

Za početak, tko je i što je mentor? Mentor u projektu solidarnosti može biti bilo koja punoljetna osoba koju vi kao skupina mladih prepoznate kao mogući oslonac u temi kojom se vaš projekt bavi. Dakle, mentor ne mora imati nikakvu specifičnu edukaciju o mentorstvu niti ga birate s neke liste ponuđenih mentora – tražite ga sami ukoliko smatrate da vam je mentorstvo potrebno kroz proces prijave i provođenja projekta. Vaš odabrani mentor vas smije savjetovati kroz sve faze projektnog procesa, od prijave do evaluacije, a za svoj rad na projektu može primiti i honorar.

Kada smo skupili barem 5 ljudi, razradili ideju o projektu i odabrali mentora, prelazimo na generalno najkompliciraniji dio cijeloga procesa – raspisivanje projekta. Raspisivanje projekta je nešto s čime se većina mladih nije nužno susrela te im izgleda zastrašujuće, stoga ćemo pokušati objediniti sve važne informacije u ovom blogu.
Prvi korak je odlazak na web stranice European Youth portala https://europa.eu/youth/solidarity, gdje svi članovi grupe moraju izvršiti registraciju. Zatim, potrebno je nabaviti OID broj organizacije preko koje prijavljujete projekt ili vođe grupe ukoliko projekt prijavljujete kao skupina pojedinaca.
Nakon uspješne i kompletne registracije na portalu nužno je provjeriti otvorene pozive i rokove za predaju projektnih ideja te preuzeti vodič kroz Europske snage solidarnosti koji će vam pomoći u daljnjem razumijevanju samog programa i projekata koji se provode. Na portalu se također nalazi primjer obrasca prijave projekta dostupan za preuzimanje na linku: https://europa.eu/youth/sites/default/files/european_solidarity_corps_-_solidarity_projects.pdf
Pitanja iz primjera obrasca će se ponoviti na pravoj prijavi (koja se također vrši online putem preko portala), ali važno je napomenuti da će vaše odgovaranje na njih biti ograničeno brojem znakova, stoga na pitanja pokušajte odgovarati što konciznije. Ukoliko niste sigurni jesu li vaši odgovori dovoljno kratki, a jasni, pokušajte ih dati na čitanje nekome tko nema dodira s vašim projektom – ukoliko ta osoba shvati o čemu se radi to je dobar znak.
Vašu prijavu projektne ideje ocjenjivati će vaša nacionalna agencija, u slučaju Republike Hrvatske to je AMPEU (Agencija za mobilnost i programe Europske unije), koja stoji i iza stranice https://www.europskesnagesolidarnosti.hr/ .
Pomoć od strane Agencije možete tražiti kroz sve faze projektnog procesa, uključujući i slanje projektne ideje na pregled prije prijave te pomoć pri provođenju projektnih aktivnosti. Kao u svemu i u provedbi projekata zna doći do nepredvidivih situacija, stoga je dobro imati na umu da se možete obratiti Agenciji za savjet i pomoć, posebice ukoliko vam se nastali problem čini pretežak za samostalno rješavanje.
Rezultati o financiranju projektnih ideja objavljuju se također na portalu te ukoliko vaš projekt bude izabran za financiranje biti ćete pozvani na potpisivanje ugovora o financiranju, nakon čega ćete dobiti pristup odobrenim projektnim sredstvima i moći započeti s provedbom projekta.

Nadamo se da su vam naše praktične informacije pomogle u odlučivanju na prijavu vlastite projektne ideje te da ćete nas pratiti i kroz iduće objave u kojima ćemo se detaljnije baviti projektnim aktivnostima i troškovima. Ne zaboravite, idući rokovi za prijavu projekta solidarnosti su 7. svibnja 2020. u 12.00 i 1. listopada 2020. u 12.00 po briselskom vremenu, što znači da još imate vremena i priliku da provedete svoju ideju u djelo!

Write a Comment

Comment