in Uncategorized

Što smo postigli? Kako nam je bilo? #mentalnozdravljezasve!

Projekt “Mentalno zdravlje za sve!” uspješno smo priveli kraju. Pandemija je produžila trajanje projekta, no vjerujem da nas je to još više ohrabrilo kako bi pripremili kvalitetan projekt za naše sudionike.

Danas sve više govorimo o važnosti mentalnog zdravlja, tomu je nažalost pridonjela i sama Covid-19 pandemija jer smo zahvaljujući njoj shvatili da svatko od nas može imati problem sa mentalnim zdravljem, te o njemu treba brinuti na isti način kao što brinemo o našem fizičkom zdravlju. Nema sramote i još manje, nema srama, mentalno zdravlje je bitno!

Kroz projekt smo htjeli saznati stavove i mišljenja mladih o mentalnom zdravlju, te smo upravo to i ispitali kroz online anketu. Cilj je bio doprijeti do 1500 mladih, no sa veseljem možemo reći da smo tu brojku i ispunili i premašili. To nam je odmah dalo do znanja da mladi jesu zainteresirani za tu temu, te da imamo svoje stavove i mišljenja.

Naš sljedeći korak je bio okupiti 90 mladih na konferencijama u Zagrebu, Rijeci i Osijeku. Na konferencijama smo razgovarali o temamam vezanim za mentalno zdravlje ( što je mentalno zdravlje, postoji li diskriminacija osoba koje imaju poteškoće u mentalnom zdravlju i slično). Ovim projektom nismo htjeli samo ostati na međusobnim raspravama, željeli smo ići korak dalje i to smo učinili sa radionicama o zagovarnju i medijima. Kroz te radionice cilj nam je bio osvjestiti mladima da i oni mogu sudjelovati u donošenju politika i zakona, te smo im dali alati i načine na koji oni mogu sudjelovati na donošenje istih.

Naše konferencije i radionice su dokaz da postoje mladi koji su motivirani za sudjelovanje u promjenama, samo ih je potrebno osposobiti odnosno pokazati načine na koje mogu sudjelovati i ohrabriti ih da sudjeluju u promjenama.

Na svakoj konferenciji smo radili na zagovaračkom dokumentu koji možete pronaći u nastavku ovog teksta.

Zagovarački dokument je prvi korak u borbi za promjenama u našoj zajednici.

# Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz programa Erasmus+

Write a Comment

Comment